Országos Projekt- és Területfejlesztési Egyesület

Beszámoló

Email Nyomtat PDF

NTP-FTH-16-0034

Civil önkéntesség – önkéntes civilkedés

Civil önkéntesség – önkéntes civilkedés programunk fő témája az önkéntesség. Tapasztalataink alapján a fiataloknak egyre kisebb az ezzel kapcsolatos tudásbázisa és nehezen ismeri fel a jó lehetőségeket. A civil szféra és nagyon sok civil projekt alapja az önkéntesség, amely a társadalmi felelősségvállalás legkézenfekvőbb megnyilvánulása.

 

„Mi az? Hogyan lehetek önkéntes? Mit tehetek a jó ügyekért? Hogyan tudok segíteni, ha nincs rá pénzem? Mit kapok cserébe? Milyen költségekkel jár ez nekem?” Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre kerestünk kimerítő választ a műhelymunkák során, amelyeket 5 alkalommal rendeztünk 2016 októbere és 2017 áprilisa között. A műhelymunkákra olyan tapasztalattal rendelkező, több generációval foglalkozó szakembereket hívtunk meg, akik a tudásukon és a tapasztalatunkon túl jó példával elöl járva, hitelesen közvetítik az információkat a fiatalok felé. A műhelymunkák mellett 2 alkalommal élménynapokat szervezünk, amikor lehetőséget nyújtunk a fiataloknak, hogy kipróbálják a különböző önkéntes tevékenységi lehetőségeket Minden szellemi foglalkozáshoz egy-egy fizikai, élményfoglalkozást is kötünk, hogy ne legyen egyhangú a műhelymunka-sorozat, valamint a közösségi élmény fokozásának érdekében, hiszen az önkéntes tevékenység egyik legszebb velejárója maga a közösségi élmény.

A társadalmi felelősségvállalás és az önkéntesség kéz a kézben járó fogalmak, így ennek népszerűsítése szorosan kapcsolódik a pályázati kiírásban megjelölt célkitűzéshez, hiszen az élményekkel teletűzdelt műhelymunka-sorozatunk után reményeink szerint, nő majd az önkéntesek száma.

Utoljára frissítve ( 2017 július 25. (kedd) 13:57 )